Warzywa i owoce można podzielić ze względu na kolorystykę. Czerwone wpływają na serce. Zielone - na układ oddechowy. Białe chronią przed infekcjami, a fioletowe wpływają na pracę wątroby. Żółte chronią wzrok.
ZDROWIE UKRYTE W KOLORACH - pod takim hasłem rozpoczynamy pracę w roku szkolnym 2019-2020 oraz 2020-2021 w ramach programu Szkoła Promująca Zdrowie.
Kolorami oznaczyliśmy najważniejsze wydarzenia w naszej szkole.
Czerwony
Czerwone będą nam się kojarzyły z sercem – i bardzo słusznie. – Tutaj możemy wyodrębnić pomidory, paprykę, truskawki, rzodkiewkę, buraki, czereśnie i wiśnie, które są bogate w likopen, działający antynowotworowo i obniżający poziom cholesterolu.
Produkty te zawierają także barwniki – antocyjany, które wpływają bardzo dobrze na układ krążenia. Już samo otaczanie się czerwonymi produktami wpływa korzystnie na stan naszego zdrowia. – Ten trick jest wykorzystywany w reklamie. W niemal każdej reklamie produktów spożywczych jest coś czerwonego, co zwraca uwagę, ociepla wizerunek.
Aby zwrócić waszą uwage na wszystkie ważne wydarzenia( akcje, konkursy, zawody sportowe) w naszej szkole, oznaczyliśmy je na kolor CZERWONY.
Żółty
Żółta papryka, cytryny, melony są bogate w beta-karoten, który przede wszystkim wpływa pozytywnie na nasz narząd wzroku, a także chroni przed problemami ze strony układu krążenia. – Wpływa również pozytywnie na stan naszych kości.
ŻÓŁTYM kolorem zacznaczyliśmy wszystkie ciekawe lekcje, teatrzyki, przedstawienia itp
Zielony
Sałata, szpinak, zielona papryka, brukselka, kiwi – te produkty zawierają chlorofil, który pozytywnie wpływa na pracę wątroby. – Są bogate w kwas foliowy, który jest korzystny dla kobiet w ciąży bądź planujących dziecko.
Na ZIELONO oznaczyliśmy wyjazdy, wycieczki i wyjścia.
Fioletowy
Potrawy w kolorze fioletowym, czyli takie jak aronie, winogrona, śliwki, bakłażany, zawierają antocyjany. – Czyli te antyoksydanty, które wpływają pozytywnie na stan układu krążenia – tłumaczy dietetyk. – Chronią też przed infekcjami.
Na FIOLETOWO oznaczylismy wszystkie komunikaty, ogłoszenia.
Biały
Do grupy warzyw i owoców białych możemy zaliczyć czosnek, cebulę, kalafior oraz cykorię. Zawierają one flawonoidy, które mają działanie antybakteryjne i chronią organizm przed infekcjami.
2019-2020
W takim razie zaczynamy-teraz najważniejszym komunikatem jest:
ale oprócz tego w naszej szkole działy się naprawde fajne rzeczy!
- LISTY DLA ZIEMI- wnaszej szkole już od kilku lat uczniowie piszą listy dla Ziemi.
SAŁATKA OWOCOWA-lekcja w klasie 1- Paczuszka dla Maluszka-Ogólnopolska Akcja świąteczna
- Uczymy się bezpieczeństwa - Ogólnopolski Program o Bezpieczeństwie dla uczniów klas 1
- "W zdrowym ciele-zdrowy duch"- pierwszaki promują zdrowie.
2020-2021